Učenci izbirnega predmeta obdelava gradiv UMETNE SNOVI in interesne dejavnosti iz tehnike so si v torek, 23. 4. 2024, ogledali proizvodnjo v podjetju ROTO.

V podjetju so nas lepo sprejeli. Predstavili so nam svoje izdelke.  Na začetku smo ponovili znanje o umetnih snoveh. Umetne snovi delimo na elaste, plaste in silikone. V podjetju izdelujejo predvsem izdelke iz termoplastov, nekaj izdelkov pa tudi iz duroplastov. S pomočjo kalupov smo izdelali nekaj izdelkov. Ogledali smo si 3D tiskalnik za izdelavo peščenih kalupov ter se sprehodili skozi proizvodnjo.

Najbolj pa smo veseli, da podjetje usmerja svoje aktivnosti na področje zelenih tehnologij in obnovljivih virov energije. Pričeli so z razvojem inovativnih novih izdelkov za vetrne elektrarne. V skladu s strategijo prehoda podjetja v krožno gospodarstvo, so začeli z intenzivno integracijo sekundarne surovine v proizvodne procese. Povezali so se s podjetji, ki jim dobavljajo  odpadne reciklirane plastične materiale in iz njih, na osnovi eko designa, proizvajajo nove izdelke. Reciklirane materiale uvajajo v proizvodnjo čolnov, izdelkov za vrt (kot npr. cvetlična korita in vrtno pohištvo) ter nekatere gradbene proizvode.

Zapisali: Darja Sever in Nataša Titan

Dostopnost