DAN KNJIGE je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. To je dan, ko praznuje knjiga in vsi bralci tega sveta.

2. aprila praznujejo najmlajši ob mednarodnem dnevu knjig za otroke.

23. aprila pa povsod po svetu praznujejo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo.

Rekli so: Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!

Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva.

Že Albert Einstein je poudarjal pomembnost branja otrokom in dejal:

»Če želite, da bodo otroci pametni, jim berite pravljice.

Če želite, da bodo še bolj pametni, jim berite še več pravljic.«

NOČ KNJIGE je mednarodni dogodek, s katerim še posebej obeležujemo ta dan. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe.

AVTORSKE PRAVICE se nanašajo na avtorska dela, ki so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti in so na kakršenkoli način izražene. Avtorska pravica nastane s samo stvaritvijo dela in traja za čas avtorjevega življenja in še 70 let po njegovi smrti. Kolektivno upravljanje avtorskih pravic omogoča avtorjem in drugim imetnikom pravic preprostejšo in učinkovitejšo upravljanje pravic v razmerah množičnega koriščenja njihovih del, uporabnikom pa enostaven dostop do zakonite uporabe številnih del.

JAVNA DOMENA in LICENCE Creative Commons

Pri pisanju diplomskih del, seminarskih nalog, pri pripravi predstavitev, PLAKATOV, spletnih vsebin, video vsebin ipd., se velikokrat znajdemo pred težavo, ko želimo uporabiti sliko, video, del videa, glasbo ipd., a za uporabo nimamo pravic. Če želimo spoštovati avtorsko pravo, brez dovoljenja vsebin ne smemo uporabiti. Možna rešitev je uporaba vsebin z licencami Creative Commons.

Za lažje razumevanje si lahko z otroki ogledate videa na spodnjih povezavah:

Infodrom: Nova pravila o avtorskih pravicah (youtube.com)

https://video.arnes.si/watch/zbxkhndjc1q5

V današnjem digitalnem času smo vse bolj podvrženi številnim informacijam, ki jih ne ponotranjimo. Čeprav na spletu dobimo skoraj vse, je še vedno poseben užitek vzeti knjigo v roke in se preseliti v drug svet. Branje knjig zahteva pozornost, zlasti pa notranjo umiritev.

Ob današnjem SVETOVNEM DNEVU KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC vas vabimo v šolsko knjižnico po izbrano knjigo in vam želimo veliko lepih trenutkov ob dobrem branju.

knjižničarka Anita Šinko

Dostopnost