V sredo 27. marca 2024 so v Celju na OŠ Frana Roša potekale delavnice in podelitev priznanj najboljšim mladim literatom v okviru literarnega natečaja 37. Roševi dnevi. Namenjene so bile tistim osmo- in devetošolcem iz vse Slovenije, katerih literarni prispevki so bili na natečaju izbrani med 20 najboljših. Razmišljali smo na poljubno temo ali o tem, kakšne kvalitete ima oseba, ki nam je v našem okolju vzornik. Naše prispevke si lahko preberete tudi v zborniku z naslovom Naprej in navzgor.

37. Roševih dni sem se udeležila tudi jaz, učenka 9. razreda, skupaj z mentorico Anito Šinko. Po okusni šolski malici sva se ob 8.45 odpravili proti Celju. Ob prihodu sva si ogledali okolico šole, kjer je učna pot in hrib, na katerega sva se povzpeli in uživali v prekrasnem razgledu na mesto Celje in Celjski grad.

Ko smo se vsi zbrali, smo šli v predavalnico, kjer so nam pripravili prijazno dobrodošlico in nam predstavili, kako bo vse potekalo. Potem smo šli vsak v svoje delavnice, učitelji so imeli delavnice za mentorje, mi smo pa imeli delavnice za mlade ustvarjalce. Najprej smo se spoznali, v drugem delu delavnic pa smo se razporedili v skupine. Po skupinah smo potem morali napisati zgodbo. Mi smo dobili tri fotografije in med temi smo si morali izbrati eno in na temo, ki je bila na sliki, smo pisali zgodbo. Nastali so zelo zanimivi izdelki.

Po delavnicah smo imeli kosilo, ki je bilo zelo okusno. Po kosilu smo spet šli v tisto prvo predavalnico, kjer smo predstavili, kaj smo delali na delavnicah. Vsaka skupina je predstavila svoje delo. Po koncu predstavitve smo dobili potrdila in zbornike nagrajenih del.

Sledil je ogled hiše  pisatelja, pesnika, pedagoga in zaslužnega meščana mesta Celje, Frana Roša, kjer so nas toplo sprejeli s kratkim kulturnim programom. V hiši smo si pogledali njegovo sobo, kjer je pisal svoja dela. Po tem ogledu sva se z mentorico odpravili domov.

Meni je bila to zelo lepa izkušnja in če bi bila možnost, bi se Roševih dni z veseljem še kdaj udeležila.

Zala Titan, 9. b

 

Dostopnost