V maju in juniju 2023 smo tretješolci pri urah spoznavanja okolja usvajali vsebine o orientaciji. Da bi svoje znanje poglobili in spoznanja preizkusili v praksi, smo v okviru športnega dne opravili številne zanimive naloge in vaje.

V razredih smo se orientirali s pomočjo zemljevida. Nato smo izdelali preprost kompas: uporabili smo zamašek, iglo in magnet, a deloval je le krajši čas. Zato smo se na teren odpravili še s pravim kompasom in določili glavne in stranske strani neba. Spoznali smo delovanje sončne ure. Ker je bilo v času izvedbe športnega dne sončno vreme, smo s pomočjo sončne ure čas tudi odčitavali. Nato smo se odpravili na lov za zakladom. Razdelili smo se v skupine, vsaka skupina je imela delovni list z zemljevidom okolice šole. S pomočjo strani neba smo se orientirali po okolici šole, izpolnjevali legendo in se na koncu zasluženo posladkali. Zjutraj, dopoldne in v popoldanskem času smo risali sence; spremljali smo navidezno gibanje Sonca in ugotavljali, kaj vpliva na dolžino sence. Ob 12. uri smo se naučili določati strani neba s pomočjo Sonca. Med omenjenimi nalogami smo elemente orientacije povezali z različnimi gibalnimi nalogami in igrami. Izvedli smo obhodno vadbo s polaganjem predmetom in premikanjem proti smerem neba ter izrisali zanimive poti, po katerih smo usmerjali sošolce.

Po opravljeni evalvaciji smo ugotovili, da je za nami prijeten, a naporen delovni dan. Upamo, da bomo spoznano kdaj s pridom tudi uporabili.

Učenci in razredniki 3. razredov

Dostopnost