V predprazničnem času je na naši šoli navada, da se odvija prireditev, na kateri vsako leto zbiramo sredstva za šolski sklad. V letošnjem letu smo predlagali, da bi na bazarju sodelovali tudi mi in tako pripravili multikulturno prireditev. Na bazarju s prireditvijo so sodelovali starši učencev, ki prihajajo iz drugih kultur. Tako smo pripravili stojnice, na katerih so se skozi kulinariko predstavili predstavniki Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Slovenije in romske skupnosti.

Stojnica, ki so jo pripravili predstavniki iz Bosne in Hercegovine, je ponujala tradicionalne jedi, kot so: burek, hurmašice, tufahije, piškote, burek in pite z različnimi polnili. Mame naših učencev so bile zelo ponosne, da so lahko sodelovale in da smo oz. so učenci lahko predstavili svojo kulinariko, zato so se za ta dogodek še posebej potrudili. Obisk pri stojnici je bil zelo množičen, prav tako je večina obiskovalcev prepoznala jedi, ki smo jih ponujali.  Na stojnici Severne Makedonije smo lahko poizkusili domač ajvar, pito iz domačega ovčjega sira, piškote, pecivo iz koruzne moke … Severno Makedonijo sta predstavljali Jana in Ikra, ki sta stojnico dobro založili, ampak ob koncu so ostale le drobtinice.

Na bazarju so bili zastopani tudi etnična skupina Romov in Srbija. Fantje so skrbeli za dobro vzdušje na stojnici. Aljaž in Leandro sta ponujala tipični romski kruh, ki ga običajno ponudijo k enolončnici, medtem ko nam je Marko ponujal tipične srbske jedi, s svojo mamo je pripravil domače uštipce, koruzno sladico po receptu svoje prababice in sladke piškote. Fantje so z veseljem obiskovalcem pojasnili in predstavili njihovo kulturo skozi kulinariko.

Poleg multikulturnih stojnic pa smo predstavili še domačo slovensko kulinariko, ki so jo pripravile naše devetošolke ob pomoči svojih staršev in starih staršev. Multikulturni bazar je bila odlična priložnost, da so, ne samo naši sovrstniki, ampak vsi udeleženci spoznavali različne kulture preko kulinarike, preko plakatov, ki so jih na stojnicah predstavili posamezni učenci. Odzivi na multikulturni bazar so bili zelo pozitivni, kar se je videlo ob gneči ob stojnicah. Pozitivni odziv je bil tudi pri mlajših otrocih, ki so spraševali po jedeh, ki so jih z veseljem okušali. Starejši obiskovalci pa so spraševali po receptih in načinu priprave jedi, ob tem se je porodila ideja, da bi lahko v prihodnje pripravili še kakšne kuharske delavnice, kjer bi te jedi pripravili.

Po našem mnenju je bil naš cilj, da različne kulture, ki jih imamo na naši šoli, spozna širši krog obiskovalcev, dosežen. Glede na povratne informacije in pogovor z udeleženci lahko ocenimo, da so jim tovrstni dogodki všeč, prav tako je prireditev imela velik pozitivni učinek na vse nas.

Jana Trajanovska

 

Dostopnost