V petek, 8. 4. 2022, je bil v Leskovcu pri Krškem zaključni ustni del državnega tekmovanja v ekokvizu, na njem pa je našo šolo izjemno uspešno zastopala SARA MENCIGAR iz 7. a. Tja sva se odpravili skupaj s tekmovalkama z OŠ Tišina in OŠ Turnišče. Od prvega (pisnega) dela državnega tekmovanja, na katerem je Sara dosegla odlično 4. mesto, se je kljub mnogim šolskim obveznostim ter drugim tekmovanjem še naprej marljivo učila in nadgrajevala svoje znanje z novimi, težkimi vsebinami o ekosistemih in biotski pestrosti.

Pozna popoldanska ura, utrujenost po napornem tednu in učenju ter dolga pot na drugo stran Slovenije … A nič zato, Osnovna šola I M. Sobota je na tekmovanju, ki poteka že petindvajset let, pustila še en velik prekmurski pečat. Sara je ob glasni podpori navijačev bližnjih pomurskih šol in mentorice najprej sodelovala v predtekmovanju. Vprašanja so bila zelo težka, nepredvidljiva, a Sara se je s še tremi sedmošolci uvrstila v polfinale; na tekmovanje se je dolgo in intenzivno pripravljala, kar se ji je obrestovalo v polfinalu ter kasneje še v finalu. Poleg izjemnega znanja je bilo treba imeti še hitre prste in se k odgovoru prijaviti prvi. To je bila Sarina velika odlika in v polfinalu si je zmago priborila že zelo hitro. V finalu se je borila proti Stašu z OŠ Mengeš in si prepričljivo zagotovila dovolj točk za zmago še pred koncem finala. Tako je postala NAJ EKOFACA 2022 med slovenskimi sedmošolci in DRŽAVNA PRVAKINJA V EKOKVIZU.

Dvoboji so bili dramatični in stresni tudi za navijače, kaj šele za tekmovalce, ki so se med bučnim navijanjem navijačev morali zbrati in v mislih poiskati prave odgovore iz izjemno zahtevnega gradiva. Povezovalka programa (učiteljica OŠ Leskovec pri Krškem) in šolska pevska zbora sta stežka umirjala napeto vzdušje med navijači. Kljub izenačenim borbam so boljše znanje, nekaj sreče, hitri prsti in večja umirjenost Sari prinesli ponosno zmago. Tako se je okitila z naslovom EKOFACA 2022. Smeh, iskrice v očeh in nepopisno veselje so trajali ves čas med podelitvijo priznanj, fotografiranjem prvakov in tudi na poti domov. Nekaj utrinkov s tekmovanja si oglejte v priloženi galeriji.

Ekokviz na OŠ Leskovec pri Krškem je bil pravi spektakel ne le zaradi izjemnih rezultatov, temveč tudi zaradi krasnega spremnega programa domače šole in moderatorke. Ob podelitvi smo se veselili daril Telekoma Slovenije, generalnega sponzorja ekokviza, in vriskali od sreče, ko so prvouvrščenim podarili še dodatne nagrade.

To je bil dan, ki ga ne bomo pozabili navijači, ponosna ravnatelj in mentorica ter še posebej tekmovalka Sara in njena družina.

ŠE ENKRAT ISKRENE ČESTITKE SARI!

Na koncu pa še posebna zahvala prijateljem z OŠ Turnišče in OŠ Tišina, s katerimi smo se skupaj peljali na prizorišče. Tako je poleg Sare in mentorice z nami potovalo še pet navijačev, brez katerih bi bilo sicer v dvorani, prepolni navijačev z drugih šol, brez podpore veliko težje tekmovati. Hvala vam.

mentorica Barbara Meglič

Dostopnost