ERASMUS+ LAB MADEIRA

DAN 1 (ponedeljek)

V okviru projekta Erasmus+ LAB smo se odpravili na portugalski otok Madeira. Po prvih utrinkih mesta Funchal, kjer smo nastanjeni, smo si danes najprej ogledali gostiteljsko šolo in se seznanili z njihovim šolskim sistemom. Prijazni učenci so nam pokazali prostore šole, nato pa smo se preizkusili v tradicionalnih športnih igrah. Sledil je ogled srednjeveškega mestnega jedra, katerega smo spoznavali s pomočjo zgodovinskega kviza. Ogledali smo si slikovite ulice in pisano tržnico rož, sadja in zelenjave.

 

DAN 2 (torek)

Današnji dan je potekal pretežno na gostujoči šoli. Dopoldan smo imeli predstavitev in delavnice o novih orodjih: Storyjumper (ustvarili smo digitalno knjigo o legendi O Povodnem možu) in Genial.ly (ustvarili smo interaktivni kviz o znamenitostih mesta Funchal) ter nam poznan Kahoot, kjer smo s kvizom spoznali značilnosti in znamenitosti otoka Madeira. Po tradicionalnem kosilu – jedli smo juho, smo imeli predavanje o zaščitenih območjih na otoku in območju Madeire. Komaj čakamo na izlet s katamaranom do klifa Cabo Girão v sredo.

 

DAN 3 (sreda)

Danes smo spoznali in se preizkusili v novem spletnem orodju Scratch. Scratch je vizualni programski jezik, ki ga v največji meri uporabljajo otroci po celem svetu. Ta pisan razgiban jezik je sestavljen iz blokov in uporabniku dovoljuje ustvarjanje spletnih projektov, iger, aplikacij ter mnogo drugih stvari. S pomočjo aplikacije smo animirali tudi našo legendo o povodnem možu. Popoldan pa smo se odpravili na vožnjo s katamaranom. Nedaleč od obale Madeire smo lahko občudovali Pilotske kite in delfine. Jutri pa se odpravljamo na raziskovanje otoka.

 

DAN 4 (četrtek)

Današnji dan smo raziskovali lepote otoka Madeira. Najprej smo se zapeljali do razgledne točke na klifu Cabo Girão, ki je z višino 580 metrov na devetem mestu na svetu. Pot nas je vodila po strmih serpentinah do severa otoka, kjer smo si ogledali mestece São Vicente. Pot smo nadaljevali ob morju do naše končne destinacije mesta Porto Moniz. Tam smo obiskali manjši akvarij in v naravnih bazenih, ustvarjenih s pomočjo lave, smo preizkusili temperaturo morja, ki je na današnji dan znašala 18 °C. Najpogumnejši so tudi malce zaplavali. Ob prijetni osvežitvi in občudovanju visokih morskih valov smo se polni lepih spominov vrnili nazaj v mesto Funchal. Jutri pa nas čaka še zadnje srečanje z našimi gostitelji in sladko-grenko slovo od čudovite Madeire.

 

DAN 5 (petek)

Zadnji dan na prečudovitem otoku smo dopoldan preživeli na šoli, kjer smo sklenili naše srečanje s podelitvijo certifikatov. Po tradicionalnem kosilu (polenta s tuno) pa smo izkusili različne adrenalinske aktivnosti. Z gondolo smo se odpeljali na najvišjo točko Carreiros do Monte, od koder smo se s tradicionalno vožnjo s košarami (stoletna tradicija – uporabljali so jih kot prevozno sredstvo do mesta Funchal) spustili 2 km proti središču mesta. Ogledali smo si še muzej CR7, kjer je zbirka lovorik, dresov, žog in še bi lahko našli, saj Cristiano Ronaldo prihaja z Madeire. Dan smo zaključili z večerjo in ogledom tradicionalnega plesa na Madeiri.

Naslednji dan, v soboto, smo se s solzami v očeh odpravili proti Sloveniji, s postankom v Zürichu.

Monika Krančič in Jasna Žižek

 

Dostopnost