Teden programiranja (9.-24. oktober 2021)

Hour of code

Učenje programiranja nam pomaga dojemati hitro spreminjajoči se svet okrog nas, bolje razumeti delovanje tehnologije ter razviti znanja in spretnosti za raziskovanje novih zamisli in inovacije.

»Hour of code«  je kampanja, s katero nevladna organizacija Code.org želi 100 milijinom mladih približati kodo in programiranje. Lani so jo zagnali v ZDA, med drugimi pa jo je podprlo tudi podjetje Microsoft.

Tudi na naši šoli bomo z učenci v okviru izbirnih predmetov računalništva, multimedije in računalniških omrežij programirali na zabaven način. Vabljeni pa tudi ostali učenci, starši in učitelji: vzemite si uro časa za programiranje in poskusite eno izmed zanimivih iger programiranja na code.org.

Namen kampanje je promocija veščin in znanj 21. stoletja, ki jih bodo zahtevala najboljša delovna mesta jutrišnjega dne. Ker danes velik del naših življenj sestavljajo sprogramirane kode, se sprašujemo, zakaj jih ne bi približali slehernemu najstniku. Zakaj se kode torej ne bi naučili brati in sestaviti svoje? Koda ni rezervirana samo za »geeke«, kot je zmotno mišljenje mnogih, programiranja se z malo truda lahko nauči prav vsak.

Strokovnjaki na računalniškem področju že zdaj ocenjujejo, da bo do leta 2022 primanjkovalo študentov za vse več odprtih delovnih mest, kjer bo potrebno znanje programiranja.

Na koncu pa še ena misel: Ste vedeli, da “programiramo” tudi v vsakdanjem življenju? Že na primer, ko jemo čokolado?

PONAVLJAJ {

ODLOMI KOŠČEK ČOKOLADE

POJEJ KOŠČEK ČOKOLADE

} DOKLER NE ZMANJKA ČOKOLADE

Simon Hauko