Obisk VDC Sonček

Obisk VDC Sonček

V torek, 29. 5, smo v okviru podmladka RK izvedli obisk varstveno delovnega centra Sonček, v Murski Soboti, ki ima svoje prostore na Lendavski ulici 25b, v prostorih nekdanjega vrtca. Center Sonček Murska Sobota je zasnovan kot center z raznolikimi programi. Osrednja njegova dejavnost je program varstva, vodenja in zaposlovanja pod posebnimi pogoji in delovanje Pomurskega društva za cerebralno paralizo.

Vodja enote Murska Sobota, gospod Janko Rešeta, nam je gostoljubno odprl vrata in omogočil obisk, hkrati pa so učenci 3.a-razreda imeli priložnost spoznati njihove prostore, se seznaniti z nalogami centra in občudovati prelepe izdelke, ki nastanejo izpod rok uporabnikov Centra, ki so: Željko Flisar, Kristjan Županek, Lara Ivančič, Danijela Nemeš, Milan Kolarič, Danica Antolin in Robert Potočnik. Upravičenci do storitve VDC so osebe, ki so dopolnile 18 let, imajo pridobljen status invalida ter izkazujejo lasten interes za vključevanje v center.

Ena od nalog, ki jo uresničuje Pomursko društvo za cerebralno paralizo, je tudi ustvarjanje pozitivnega javnega mnenja in kulture, z namenom razvijanja strpnosti do drugačnosti. Tako smo v razgovoru z vodjema delavnic Petro Tkalec in Karmen Mešič z otroki prihajali do spoznanja, da smo si ljudje med seboj različni, a enako pomembni in da na vse ljudi na tej ljubi Zemlji enako sije sonce, zato ne bi smeli delati razlik med nami. Različnost nas bogati in vsak uporabnik po svojih sposobnostih in zmožnostih prispeva delček v mozaiku, ki na koncu pričara čudovito celoto, takšni so namreč tudi njihovi izdelki. Za dobro počutje uporabnikov skrbijo še javna delavka Natalija Troha in prostovoljki, Darinka Šoš in Romana Štampar.

Nam je bilo lepo – pridobili smo novo izkušnjo, predvsem pa popestrili vsakdan Željka, Kristjana, Lare, Danijele, Milana, Danice in Roberta. Naj bodo vaši in naši življenjski trenutki čim pogosteje obsijani s prijetno božajočimi toplimi sončnimi žarki!

Mentorica MČRK na OŠ I Murska Sobota, Tanja Kočar Vučko

Pa še nekaj utrinkov z obiska.

Ptičica…, zapoj mi lepe viže. Po dolgem postopku do končnega izdelka.

     

Tudi štrka znamo narediti.

  

Delovna miza.

     

V tej sobi so številni prečudoviti izdelki.

  

Preizkušali smo, kako je sedeti v vozičku in kako je, če ga upravljaš.

Če bi lahko, bi bil pevec.

    

Vožnja z invalidskim vozičkom.

   

Naša lutka.

Zgovoren napis.

 
 

Več prispevkov iz Prispevki