Naravoslovni dan v 1. razredu: MEDIMEDO

Dan dejavnosti: Naravoslovni dan v 1. razredu: MEDIMEDO

 

Otroci so z radovednostjo pričakovali dan, ko se bo naša mala športna dvorana spremenila v bolnišnico. Vsi so imeli svojo plišasto igračo.

Ob vstopu v improvizirano bolnišnico, ko so zagledali »zdravnice« v belih haljah so postali malo zadržani. Otroci so se kmalu sprostili. Svoje bolne igrače so nosili od zdravnice do zdravnice in jim razlagali, kaj jih boli. Bili so zelo zanimivi – koliko različnih simptomov so si izmislili.

 

ČAKALNICA
V sprejemni ambulanti je študentka preko pogovora otroke pripravila na pregled. Z njimi se je pogovarjala o človeškem telesu, obisku pri zdravniku, vrstah zdravnikov in nekaterih preiskavah in posegih, ki jih otroci že poznajo. Otroci so svoje igrače stehtali in izmerili njihovo višino.

 

ZDRAVNIŠKA AMBULANTA
Otroci so svojo bolno igračko odnesli zdravniku. Pokazali so zdravstveno izkaznico bolnega medvedka ali druge plišaste igrače. Zdravnica je najprej poizvedovala za nekaterimi osnovnimi podatki o igrački (o imenu, bolezni in predhodnih težavah, o najljubši hrani igračke itn.). Otroci so nato opisali težave svoje igrače. Zdravnica je opravila splošni pregled z osnovnimi pripomočki (termometer, stetoskop, palčka, lučka …), ki so jih nato lahko uporabili tudi otroci. Nato so otroci pomagali igračko poviti, narediti opornico, jo cepiti ipd. Po potrebi so bili napoteni naprej na nadaljnje preiskave (rentgen) ali pa v operacijsko, kjer kirurg operira najtežje primere.

RENTGEN
Vse nerodne igračke, ki so med igro padle in si zlomile tačko, so morale na rentgen, kjer so preverili, če je kost zlomljena ali pa ima le zvin.

KIRURŠKA AMBULANTA

Igračke, katerim so ugotovili zlom kosti ali zvin sklepov, so dobile obveze.

 

LEKARNA
V lekarni so otroci dobili navodila za zdravljenje bolnih igračk doma, kirurške maske in povoje.

 

V učilnici so otroci svojo igračo pestovali, ji dajali zdravila, ji peli uspavanke … Med seboj so primerjali izvide svojih bolnih igrač.

 

Zadovoljstvo otrok po naravoslovnem dnevu pa je dokaz, da so otroci uživali, kar pomeni, da so bili naši cilji realizirani.

 
 

Več prispevkov iz Prispevki