Otroški parlament

22. Otroški parlament

JUNAKI NAŠEGA ČASA – KDO SO IN ZAKAJ?

Otroški parlament je nastal na pobudo učencev, da bi lahko javno predstavili svoja mnenja o vprašanjih, ki se jim zdijo pomembna. V letošnjem šolskem letu poteka že 22. otroški parlament z naslovom JUNAKI NAŠEGA ČASA – KDO SO IN ZAKAJ? O junakih so učenci letos razpravljali na šoli v sklopu pouka in šolskega otroškega parlamenta. V četrtek, 16.2.2012, pa je bil na Osnovni šoli Bakovci izveden medobčinski otroški parlament. Našo šolo sta zastopala učenca 6.c razreda, Lucija in Taj.

22. šolski otroški parlament pa smo pripravili in izvedli v petek, 17.2.2012. O junakih našega časa so se pri pouku in razrednih urah učenci pogovarjali, debatirali, izdelovali plakate in prebirali literaturo ter prišli do zanimivih zaključkov. Le-te sta nam na šolskem otroškem parlamentu predstavila učenca 6. b razreda, Amadej in Marko.

V nadaljevanju parlamenta pa smo spoznali prav posebnega junaka. Medse smo povabili g. Damjana Šebjana, ki se je našemu vabilu z veseljem odzval. Kljub mnogim oviram, s katerimi se je kot gluh srečal na svoji poti, je uspešen na mnogih področjih. Damjan je uspešen gledališki igralec in pantomimik, naši učenci pa so ga imeli priložnost spoznati že v krompirjevih počitnicah, ko so skupaj pripravili predstavo z naslovom Rdeča kapica. Je tudi vrhunski športnik, ki igra za Slovensko košarkarsko reprezentanco gluhih, s katero dosegajo lepe rezultate. Nazadnje so na 21. olimpijskih igrah za invalide na Kitajskem osvojili 9. mesto. Pri sporazumevanju z Damjanom nam je pomagala gospodična Tamara, ki je prevajala znakovni jezik. Po kratki predstavitvi svojega življenja in dela, sta mu nekaj vnaprej pripravljenih vprašanj zastavili še Tajana in Nika, učenki 5.a razreda. Potem je sledila še zanimiva debata med našim gostom in udeleženci otroškega parlamenta. Damjan nas je presenetil tudi s prav posebnim darilom. Podaril nam je svoj reprezentančni dres, ki so se ga učenci zelo razveselili. Pogovor z našim gostom je bil zelo zanimiv, saj so učenci spoznali, da lahko z močno voljo in pogumom premagaš vse ovire in dosežeš zastavljene cilje.

Tako smo preko dela po oddelčnih skupnostih in na šolskem otroškem parlamentu prišli do naslednjih zaključkov o junakih našega časa:

V današnjem času poznamo veliko različnih junakov, ki jih spoznavamo preko medijev oz. literature. To so junaki, pri katerih pogosto poznamo le njihovo zunanjo podobo, premalo pa njihove vrednote. Zato moramo biti zelo kritični pri izbiri naših vzornikov iz medijskega sveta!

Okoli nas je veliko učencev, ki se srečujejo z različnimi težavami, so obremenjeni z občutki sramu, krivde in so prikrajšani za brezskrbno otroštvo. Velikokrat takih učencev ne razumemo, smo do njih nesramni, žaljivi ali celo nasilni. Takim učencem moramo pomagati, jih razumeti in sprejeti, ker so ravno ti učenci junaki, saj premagujejo velike in težke ovire.

Junaki smo lahko vsi mi v določenem trenutku ob določenem času. Junaki so ljudje, ki vidijo in čutijo več, so ljudje z veliko poguma in odprtim srcem.

Junaki so, živijo in bodo živeli med nami – niso le slavne in bogate osebe, ampak tudi ljudje okrog nas, ki s svojimi deli puščajo pečat na okolici. Vsak je lahko junak v današnjem času. MI VSI SMO LAHKO JUNAKI!

Nekaj utrinkov s šolskega otroškega parlamenta si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Mentorica: Tjaša Zver

 {phocagallery view=category|categoryid=25|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

 

 
 

Več prispevkov iz Prispevki