ŠPORTNI DAN 2. B V PODJETJU POMGRAD IN V PAVILJONU EXPANU

Namesto na zimski športni dan na sankanje smo se v petek, 10. maja, odpravili na pohod proti Soboškemu jezeru. Aljažev dedek, gospod Stanko Polanič, nam je organiziral čudovit dopoldan, ki se je začel z ogledom podjetja Pomgrad d. d.
Ob prihodu sta nas gospe Mojca Frešer in Natalija Duh Grinaver pričakali v »učilnici«, kjer smo na sproščen in zabaven način spoznali, kaj vse je potrebno za čisto pravo gradnjo ali obnovo šole (od načrtov do izvedbe) in kaj počnejo zaposleni v podjetju. Še najzanimiveje je bilo, da smo vse pripomočke za gradnjo in zaščito pri gradnji lahko preizkusili.
Na koncu so preverili, koliko smo se naučili, in za nagrado je po nas prišel dedek Stanko. Sledil je potep do dvorišču gradbenega podjetja. Popeljal nas je na nasip jezera, od koder smo imeli krasen razgled na celotno podjetje. Izvedeli smo, od kod in kako dobijo gramoz ter za kaj ga uporabljajo. Aljažev dedek je otrokom zelo doživeto razlagal o tem, zakaj ima gramoz različno barvo, kako gramoz najprej dajo v sejalnik in kako valji gramozne krogle zdrobijo v pesek. Naučili smo se, kako pesku v betonarni dodajo cement in vodo, nastali beton pa je že nared za gradnjo ograj, zgradb, mostov … Podjetje prav tako gradi ceste, zato ima tudi asfaltno bazo, kjer gramozni material, betumen in dodatke dajo v peč na 120 ⁰C, nato pa narejeni asfalt s tovornjaki odpeljejo na gradbišča. Ob ogledu ponikovalnice za meteorno vodo smo ugotovili, da v podjetju skrbijo tudi za čisto okolje.
Kdo ve … morda pa se bo kdo od učencev prav zaradi tega obiska izšolal za delavca v gradbeni industriji.
Zanimivemu opisu gradbenih postopkov je sledilo veliko presenečenje, saj nas je gospod Stanko pogostil z ogledom razstave v paviljonu Expano.
Interaktivno doživljajsko potovanje po Pomurju smo pričeli z ogledom 3D-filma o Pomurju od pradavnine pa vse do danes. Na tem potovanju skozi čas so nas presenetile tudi otrokom nenavadne vremenske spremembe. Na veliki interaktivni fotografiji smo si ogledali čudovite podobe Pomurja, si mnoge kraje povečali in o njih prebrali nekaj zanimivosti. Med sproščenim ogledom smo reševali kvize o zgodovini in kulturi naše okolice, zelo pa smo se razveselili merjenja zbranosti naših misli. Kar dvakrat smo pokukali v čarobni gozd in v popolni tišini uživali v opazovanju raznih tu živečih živali. Ogled so nam popestrile mnoge igre, akvarij, risanje, razstavno gradivo in plesanje ob ritmih prekmurskih glasbenih ustvarjalcev. Težko smo se poslovili, zato smo za konec poleteli še z balonom v Ženavlje, nato pa pohiteli na obilne sendviče in jabolčni sok.
Še tako čudovit dan se enkrat mora končati, po poti nazaj proti šoli smo poleg balonov lahko lovili tudi prelepe vtise s prečudovitega dneva. Velik HVALA podjetju Pomgrad d. d. za gostoljubje in darilca ter še posebej gospodu Stanku Polaniču za poučen sprehod, malico in nepozabno doživetje.

učitelja Barbara Meglič in mag. Iztok Lačen z učenci 2. b-razreda OŠ I M. Sobota